Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Skirtukas

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

APIE PROJEKTĄ

      2012 m. spalio mėnesio „Gimtajame žodyje“ publikuotas dr. V. Meiliūnaitės straipsnis apie projektą  ir tarmių duomenų rinkimą.


     2012 m. rugpjūčio 10 d. „Papilės krašte“ trumpai pristatytas projektas Šiuolaikiniai geolingvistikos tyrimai Lietuvoje: punktų tinklo optimizacija ir interaktyvioji tarminės informacijos sklaida.

     Skaityti


     2012 m. 21 (26) numeryje publikuotas Ilonos Mickienės ir Ritos Baranauskienės straipsnis, parengtas remiantis projekto vykdymo patirtimis ir medžiaga:
Ilona Mickienė, Rita Baranauskienė.Onomastikos rezultatai geolingvistikoje: ekspedicijų patirtis


     2012 m. vasario 24 d. Vilniaus knygų mugės lankytojai buvo supažindinti su naujausiais Lietuvių kalbos instituto Kalbos istorijos ir dialektologijos skyriaus tarminiais leidiniais, projekto „Šiuolaikiniai geolingvistikos tyrimai Lietuvoje: punktų tinklo optimizacija ir interaktyvioji tarminės informacijos sklaida“ idėja ir eiga.


     2011 m. spalį projektas pristatytas tarptautinio mokslo darbų žurnalo „Respectus Philologicus“ (leidžia VU Kauno humanitarinis fakultetas ir Jano Kochanovskio humanitarinių ir gamtos mokslų universiteto Humanitarinis fakultetas Kielcuose) 20 (25) tome.
Skaityti docentės daktrės Daivos Aliūkaitės tekstą.


      2011 m. rugsėjo 12 d. „Šiaulių kraštas“ išspausdino Dalios Karpavičienės straipsnį „Kuriamas interaktyvus lietuvių tarmių žemėlapis“. Jame pristatomas pokalbis su docente Janina Švambaryte-Valužiene apie projektą ir tarmių tyrimus Lietuvoje.

      Skaityti straipsnį.


Šiuolaikiniai geolingvistikos tyrimai Lietuvoje: punktų tinklo optimizacija ir interaktyvioji tarminės informacijos sklaida
Projekto kodas Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-01-028

      Projektas vykdomas pagal 2007–2013 m. žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę VP1-3.1-ŠMM- 07-V  „Parama mokslininkų ir kitų tyrėjų mokslinei veiklai (visuotinė dotacija)“

      Mokslinio tyrimo tikslai. Išsamūs lietuvių tarmių duomenys buvo renkami tik kelis kartus (1941–1943 m., 1951–1970 m.). Per 60 metų pasikeitė politinė, socialinė, kultūrinė ir demografinė situacija Lietuvoje ir už jos ribų, todėl būtina: 1) surinkti ir paskelbti naujos medžiagos iš visų lietuvių tarmių; 2) patikslinti lietuvių kalbos tarmių ir patarmių ribas; 3) vienu metu surinkti svarbiausius sociolingvistinius duomenis iš viso lietuvių kalbos ploto ir atlikti pirminę jų analizę.

Tyrimo uždaviniai:

  • atlikti visų 735 punktų Lietuvoje ir 15 punktų užsienyje patikrą (identifikuoti išnykusius punktus, išskirti naujus);
  • optimizuoti toliau tirtinų punktų tinklą;
  • sukurti bendrą sociolingvistinių ir geolingvistinių tarmių tyrimų metodiką;
  • iš optimizuoto tinklo punktų surinkti kontrolinių skaitmeninių garso įrašų (iš punkto ne mažiau kaip 6 x 1,5 val.) ir iš jų sudaryti atvirąjį (su internetine prieiga) XXI a. lietuvių tarmių garso įrašų archyvą;
  • šių įrašų pagrindu atlikti pirminę fonetinę analizę, kuri padėtų patikslinti tarmių ir patarmių ribas;
  • atlikti pirminę sociolingvistinių ir geolingvistinių tarmių duomenų analizę;
  • jų pagrindu parengti ir išleisti atlasą XXI a. pradžios lietuvių tarmės: geolingvistinis ir sociolingvistinis tyrimas (žemėlapiai ir jų komentarai);
  • sudaryti naują (su patikslintomis tarmių ir patarmių ribomis) interaktyvų lietuvių tarmių žemėlapį. Tyrimo eigą ir gautus duomenis numatoma pristatyti naujais interneto puslapiais Lietuvių kalbos instituto svetainėje lietuvių ir anglų kalbomis;
  • parengti ir publikuoti surinktą medžiagą.

      Tyrimo reikšmė. Atliktas tyrimas užtikrins lietuvių tarmių tyrimų tęstinumą ir suteiks naujų duomenų baltistikai ir lyginamajai kalbotyrai. Jis sudarys sąlygas prognostiniams sociolingvistiniams tyrimams ir leis modeliuoti tolesnę lietuvių tarmių ir kalbos raidą.

      Taip bus ne tik užfiksuota XXI a. pradžios lietuvių kalbos situacija, bet ir sutvirtinta geolingvistinė tyrimų kryptis, įgyvendintas sociolingvistinis lietuvių tarmėtyros aspektas. Be to, šiuo darbu Lietuvos dialektologai įsilies į pasaulinį geolingvistikos tyrimų kontekstą.

Skirtukas

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player